Bíró Yvette utazási tilalma

 

Kulturális Alosztály
 
Tájékoztató
Bíró Yvette FIPRESCI-részvételével kapcsolatban
 
A filmkritikusok nemzetközi FIPRESCI-szervezete vezetőinek kérdésére, hogy Bíró Yvette, a szervezet magyar alelnöke az utóbbi időben miért nem kap hivatalos hozzájárulást a különféle külföldi rendezvényeken való részvételhez – az alábbi választ adhatjuk:
Magyarországon az utóbbi másfél évtizedben alapvetően jó légkör, harmonikus munkakapcsolat jellemzi az alkotó értelmiség túlnyomó többsége, valamint az ország politikai (párt és állami) vezetése közötti viszonyt. Igen kis számban, periférikusan fordultak és fordulnak elő értelmiségi, ellenzéki politikai megmozdulások. Nem tulajdonítunk ezeknek a szükségesnél nagyobb jelentőséget, de – természetesen – nem becsüljük le társadalmi, politikai veszélyességüket sem (amelyet nem utolsó sorban a nyugati, jobboldali propaganda kíván felerősíteni.) E szórványos ellenzéki-értelmiségi akciók többségében az utóbbi években Bíró Yvette – közvetlenül vagy közvetve – részt vett, szerepet vállalt. (Ez az alapvető oka annak is, hogy az állami felettesei leváltották a „Filmkultúra” c. folyóirat szerkesztői tisztségéből, de megjegyezzük: változatlan fizetéssel biztosították filmelméleti tudományos munkásságának folytatását a Filmtudományi Intézetben.) Legutóbb Konrád György és Szelényi Iván szociológusoknak a Magyarországon fennálló társadalmi rendszert támadó politikai műve alapján indított rendőri vizsgálat során (amelyet a nyugati, jobboldali sajtó megpróbált „monstre-perré” felfújni) Bíró Yvettet tanúként hallgatták ki, mint olyan személyt, aki közismerten közeli kapcsolatban áll – ideológiailag, politikailag is – az említett szerzőkkel, különösen Konráddal. A vizsgálat lezárása után Bíró Yvette munkahelyi igazgatójának és hivatalos szerveknek bejelentette, hogy nem kíván Magyarországon élni. (Konráddal együtt) kivándorló útlevelet kér. Ennek a kérésnek a hivatalos elbírálása most folyik.
A fentiek alapján nyilvánvaló, hogy nem járulhatunk hozzá ahhoz, hogy bármely nemzetközi szervezetben olyan felfogású személy képviselje Magyarországot, aki – saját megítélése szerint is – összeegyeztethetetlennek tartja politikai, ideológiai álláspontját az ország törvényeivel, politikai rendjével.
 
(Az iraton nincs aláírás, pontos dátum sem; MOL – 288 f. /36 cs. /21 ő.e.) 15

 

 

 
german bbw sex