A tanú bemutatása

 

Tóth Dezső elvtársnak,   8. (sic!) december 21.
Miniszterhelyettes Tu/1466/2.
Kulturális Minisztérium
 
Kedves Tóth elvtárs!
Bacsó Péter elvtárs „Tanú” című filmjének forgalmazása, illetve egyedi vetítéseinek ügyében osztályunkhoz fordult. Levelében tájékoztat arról, hogy kérését elküldte Pozsgay Imre elvtársnak is.
Kérem, hogy előzetes tájékoztatásunkra a minisztérium álláspontját osztályunknak elküldeni szíveskedjék.
 
Elvtársi üdvözlettel:
Rátkai Ferenc
 
(MOL – 288. f./ 36. cs. /4. ő.e.)
 
 
 
Kulturális Minisztérium
Miniszterhelyettes
 
TD 1330/78 Hiv.szám: Tu/1466/2.
Rátkai Ferenc elvtársnak,
KB TKKO
Budapest
 
Kedves Rátkai Elvtárs!
 
Bacsó Péter „Tanú” c. filmjének forgalmazására vonatkozóan előzetes álláspontunk az volna, hogy engedélyezzük a film bemutatását a Filmmúzeum „Filmkörkép” műsorában, tehát csak egyetlen moziban, azon belül is meghatározott (többnyire bérletes) játékrendben. Ezzel biztosítható lenne a legális (mégis szűk körű és behatárolt) nyilvánosság, elkerülve egy 10 évvel ezelőtt készült filmről akkor hozott, a MOKÉP forgalmazást megtiltó döntés felülbírálását és természetesen elkerülve a sajtó-kritikai fogadtatását is. A Filmmúzeum említett sorozatában vetítenek máskor is, széles nyilvánosságra nem kerülő filmeket (pl. Pasolini: Decameron, Máté evangéliuma stb.), magyar filmek közül a közeljövőben Szőts István: Ének a búzamezőkről c. szintén nem forgalmazott filmje kerül oda.
Fentiek olyan előzetes álláspont, amelyet csak a KB illetékes osztályának egyetértésével (illetve korrekciójával) továbbítok döntés végett Pozsgay elvtárshoz.
Kérem állásfoglalását.
 
Budapest, 1979. január 9.
 
Elvtársi üdvözlettel:
Tóth Dezső
 
(MOL – 288. f./ 36. cs./ 4. ő.e. /
 
/…./

 

 

 
german bbw sex