Adam_Straub

 

Valamiért ennek a könyvnek rossz a híre, pedig nem rossz.

 

 

>pepege MP

 

 

Lassan haladtam vele, mert annyira tömény, tele van ismert és ismeretlen emberek neveivel, adatokkal. A témáját tekintve sem „egyszuszra” könyv. Egy idézet álljon itt összegzés gyanánt, mely mindent elmond, ami erről a könyvről fontos:
„Mert vádolni, besúgni, kisúgni könnyű, hiszen erre tanított, kényszerített mindenkit a diktatúra!”

 

Szilágyi János

festőművész

Elolvastam a könyvedet...míg olvastam mindig a 'fejemben' volt, hogy - na ezt mondom majd Neked, na ezt írom majd Neked...most meg nem tudok írni semmit. Ideges vagyok,dühös, megalázott,kétségbeesett ...nyomasztó és elszomorító az egész. Talán az dühít a legjobban amit az utolsó fejezetben írtál : a mai reagálások a Szabó történetre...neveket nem mondanék, de felháborító, hogy kortársaink milyen nyeglék, "genyák" stb. Tiszteletem és elismerésem ,fantasztikus munkát végeztél. Mindenképpen Veled vagyok...üdv. további jó munkát ! 
 

 
Bélai Istvánné (Juci)
tanítónő
    A könyvednek ma reggel értem a végére /…./, gondoltam, megírom, hogy milyen hatást váltott ki belőlem. Hát részben a döbbenet ( az ismerős nevek miatt....), az időnkénti elérzékenyülés,sőt, nem szégyellem, még sírtam is itt-ott, esetenként rémület is. Azt pedig csodáltam, hogy mindvégig fenn tudtad tartani az érdeklődésemet. Nagyra becsülöm a kitartásodat, hogy évekig dolgoztál ezen a témán, és ilyen alapos, tudományos igényű munka került ki a kezedből. Gratulálok.
 
 

Fabik Péter

Örülök a Fedőneve: szoc - könyvének. Bereznay András: A kibulizott ország – című tanulmánya csak karcolta a valóság feldolgozatlan területeit – az önét a titok-rendszer, a múltunk (és jelenünk) jobb megértéséhez vezető első lépésnek tartom. Ezzel a könyvvel megindulhat az olyan régóta várt feldolgozás folyamata. Rosszabb esetben, a még mindig aktív volt titok-rendszer-elemek megpróbálnak teljes erővel és a hatalmukkal útjába állni ennek a megállíthatatlan folyamatnak. Gratulálok és várom a folytatást más területeken, ha lesz. 

 

Vajda Péter

filmrendező
   A könyv megdöbbentő, komoly munka, és hézagpótló, ahogy mondani szokták. Szinte mindenkit ismerek az említettek közül, azért is szörnyű. Dolgoztam velük....viszont Szalkai, mint jelenség talán "megérdemelne" egy külön könyvet is: miként lehet a dokumentum filmet egyenlővé tenni a netto besúgással. Belvárosi galeri 1966 pld. Iványi Pierre, Frankl Tibor (Biki), Szabó György stb. ott tényleg életek mentek tönkre. További jó munkát, novelláidat is olvasom, közel állnak hozzám. 
 

 

Gödrös Frigyes

filmrendező
Végre megtaláltalak, és így tudom közvetíteni forró gratulációimat. Valósággal lenyűgözött a könyved. A valós dokumentumok vérfagyasztó tárgyilagossága, és a visszafogott írói kommentek rendszerében megjelentek a Mafilm-ben eltöltött mindennapjaim. Ezek a nyavalyás, értelmetlen reszketések, zavart előre-köszönések, az undorító félelem, és alázat a folyosókon, tönkrezúzta a legszebb éveimet. A fiatalkorú ügynökök aztán évtizedekig, és mindmáig erkölcsi-művészi felügyelőként járták, járják be a filmszakma velejéig elrohadt jelenét. Könyved nekem talán kissé késői tanúságtétel, de most megvan. Megborzongok, ha tudatom magammal, hogy ez a tipológia csak a jéghegy csúcsa. Még fénybe állhatnának a többiek is! Pilinszky sorai jutnak az eszembe: " Táblára írva nyakadba akasszuk történeted.." Sok szeretettel üdvözöllek. Ui: B. Géza nagyon kedves barátom volt.

 

 

Sípos András

filmrendező

Könyvedre és személyedre hihetetlen szélsőséges reagálásokat tapasztalok – nyilván te magad is. Mivel fontos, amit letettél az asztalra, további erőt kívánok a folytatáshoz.

 

 

Nógrádi Gábor

író

Köszönöm, hogy megírtad a könyvet, bár nem örülök neki, hogy megírhattad. Csalódásunk újabb 10 évet vesz el az életünkből. Már mínuszban élek.

 

 

Ernyey Béla

színész, író

 

Tisztellek a bátorságodért, és kívánnám ennek a gyáva országnak, hogy sokkal több Gervai-féle polgára legyen. De sajnos nincs... Köszönöm az élményt... Nagyszerű, bátor könyv és mintha az utóbbi napok eseményei is Téged igazolnának: lehet, hogy egyszer tényleg megértjük majd a sötét összefüggéseket is?  Két dolog, ami zavart: szívesen olvastam volna többet a nagy, pesti színházakról – így a sajátomról, a Vígről is – és kár a sok elírásért. Ettől a néhány apróságtól eltekintve, boldog vagyok, hogy olvashattalak.

 

 

 

Fábri Péter

író, dramaturg
A legszomorúbb könyv, amit az elmúlt években olvastam. Gyalázatosan viselkedő kulturális ikonoktól becsületes, jó szándékú emberek tönkretett életén át a kínos tragikomédiáig, amikor a vécéfeliratok ügyében nyomoznak. Besúgók a filmrendezők és gyártásvezetők között, besúgók az Operaház szinte összes tárában, besúgók a békéscsabai színházban. Egy undorító korszak kíméletlenül tárgyilagos története hátulról és alulról. Tárgyilagos, de nem érzelemmentes. A megalázott és tönkretett életek iránti részvét sugárzik belőle.

 

 
<< Első < Előző 1 2 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 2
german bbw sex