VALAHOL EURÓPÁBAN

         Somlay Artúr és kora

Zárkózott, magányos, hallgatag, hirtelen haragú, érzékeny ember volt. Hubay Miklós szerint[1]indulatos humanista, aki az életét dobta az igazság serpenyőjébe. Öngyilkosságára Galsai Pongrác[2] évtizedekkel később így emlékezett: „olyan volt, mint amikor egy fáklya kioltja önmagát. Hogy most már a füstjével bizonyítsa: nem akar tovább égni.” 

 
A MOSOLY ORSZÁGA

                Aki kétszer halt meg

1932. december 23-a nagy nap a Berlinben élő Ábrahám Pál számára. Ekkor mutatják be a Großes Schauspielhausban a Bál a Savoyban című operettjét a kor ünnepelt sztárjai, Alpár Gitta, Bársony Rózsi és Dénes Oszkár főszereplésével. A színházba eljön egész Berlin. A díszpáholyban – feleségük társaságában – helyet foglal Kurt von Schleicher kancellár és a több berlini színházat is birtokló vállalkozó, Alfred Rotter. Néhány hónap múlva mind a négyen halottak. A weimari köztársaság a múlté. Ábrahám szédítő karrierje is megtörik és csak néhány évig élvezheti amúgy jóval szerényebb sikereit. Menekül a történelem – és aztán önmaga elől.

 
HALLGATAG ÉVTIZED

KONFERENCIA A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEMEN

2017. 11. 16.-17.

                    JEGYZETEK ÉS ADALÉKOK

 
KABOS GYULA (H)ARCAI

                             TÖRÖLVE

 1937. március 19-én ünnepli 50. születésnapját. 32 éve van színpadon, 6 éve filmezik. A mozi hozta meg számára az országos ismertséget, népszerűséget. A közönség imádja, a filmrendezők, producerek a kasszasiker zálogát látják benne. Nem sejti, hogy két éven belül elhagyja a hazáját, s életéből már csak néhány év van hátra.

 
EX LIBRIS

ÉLET ÉS IRODALOM

2016. augusztus 19

                                      EX LIBRIS

               Bernard Wasserstein: Az igazi Trebitsch

Az akadémikus angol történész a fél világ archívumait felkutatta dokumentumok után, hogy feltérképezhesse Trebitsch Ignác, a kalandor, életművész és önjelölt messiás fordulatos pályáját. Bevezetőjében bevallja, eredetileg kicsit tétovázott: érdemes-e, szabad-e könyvet szentelni egy nagyformátumú szélhámosnak? Milyen tanulsága lehetlehet-e egyáltalában – a sorsának, „életművének”? Az eredmény  szórakoztató és elgondolkoztató.

 
"ÁRTATLAN MINT EGY RAGADOZÓ"

 

A hangosfilm történetének első és egyik legnagyobb hatású női sztárja, Marlene Dietrich 25 évvel ezelőtt 1992. május 6-án halt meg. A vamp, a végzetes asszony ikonja volt, aki már életében legendává, önmaga emlékművévé vált. Érdemes megvizsgálni a mítosz mögött az embert: izgalmas, ellentmondásos egyéniségét, tartalmas és kalandos sorsát, művészi pályáját.